........................
БАЛКАНИТЕ
Дизайнерско ателие ''ЛюДиНел''
Google
в сайта
15 български туристи загинаха при инцидент с малак кораб във водите на Охридското езеро. С правителствен самолет у нас се прибраха оцелелите след трагедията.
Инцидентът с кораба "Илинден" е станал на около 200 метра от брега на Охридското езеро. На борда на 87-годишното корабче е имало 55 туристи, както и членове на екипажа. По данни на македонското министерство на вътрешните работи трагедията се е разиграла за минути. Предварителните резултати от разследването показват, че най-вероятно причината за тежкия инцидент е скъсване на стоманено въже. То е свързвало кормилото с кърмата. Скъсването е предизвикало рязко завъртане надясно, при което пътниците по инерция преминали на другата страна на корабчето. То се наклонило и напълнило се с вода. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е разпоредило проверка за екскурзията до Охрид и туристическата агенция. От думи на оцелелите е станало ясно, че те нямат договори за пакетни услуги, както и застраховки за екскурзията. 7 септември - понеделник ще бъде ден на национален траур. Всяко от семействата на загиналите ще получи от правителството помощ по 10 000 лева.


Президентът Първанов посети мястото на трагедията

"Искам да изкажа своето съчувствие към най-близките на загиналите. Това е най-голямата трагедия за всички българи" - това каза българският президент Георги Първанов по време на среща с преживелите трагедията във водите на Охридското езеро. Българският президент изказа голяма благодарност на македонските граждани за помощта, която са оказали, както и благодарност към институциите на западната ни съседка. От президента на Македония Георге Иванов Георги Първанов е получил компетентна информация и видеоматериал за потъването на кораба. Македонските власти изразиха своята готовност да се включат в разследването на целия случай.
Очаква се на 6 септември да пристигне експерт по тежки престъпления. Ще бъдат осъществени контакти между експерти от двете държави.
Договорено е да бъде извършена пълна аутопсия на загиналите.
"Поставих много питания, на които македонските власти не дадоха конкретни отговори. Отговорност трябва да понесе собственикът на кораба, който е имал разрешение за работа до 2010 година. Отговорни са и всички тези, които са издали разрешение за работа на кораб, който е стар - на 87 години", допълни Първанов.


Оцелелите от трагедията се завърнаха у нас

Психиатри от "Пирогов", ВМА и Александровска болница са посрещнали оцелелите при трагедията в Охридското езеро. Нашите медици са в готовност да им окажат помощ. В следващите шест месеца има опасност, свързана с психологически проблеми. Двама души от оцелелите не са се върнали. Те са предпочели да останат в Охрид. Беше обявен телефон, на който оцелелите и техни роднини могат да потърсят психологическа помощ - 923 04 79 - Психиатрична клиника Александровска болница.
Кризисен щаб работи в Министерството на външните работи. Това съобщи пред журналисти външният министър Румяна Желева. Тя допълни, че е работено да се осигури транспорт до родното място на оцелелите сред трагедията. Първоначална версия за случилото се е пробив в района на кърмата на кораба. Това съобщи Желева по данни на македонският й колега. Кризисният център ще продължи да действа до пълното изясняване на случая.

Начална
За нас
Архив
Форум
Галерия
За реклама
Карта на сайта
Линкове
За контакт
актуално
политиката
Светът и ние
Балканите
Реалността
Страната
А сега накъде?
Темата
Властта
Словото
Спортът
Raz-влечението
На фокус
Историята
Културата
Икономиката
Трагедия край Охрид
15 българи загинаха край Охрид