Отслабване с лимонова диета
ЛЮБОПИТНО
Дизайнерско ателие ''ЛюДиНел''
в сайта
Google
"Голите мебели" на Peter Rolfe

Петър Ролф се е учил дълго време на тънкостите при работа с дърво. В началото, той е наблюдавал работата на изтъкнати майстори в областта на обработката на дървесина. През това време дълго е обмислял своите авангардни и щури идеи. В продължение на седем години след това той започва своето обучение, като целта му е от възможно най-твърдия дървен материал да сътвори нещо красиво и нестандартно. Гледайки мебелите, създадени от дизайнера, ние откриваме скулптурен характер съчетан с функционалност и атрактивен и неповторим дизайн. Днес Rolfe изработва продукти, които са подходящи за всеки дом, стига човек да може да си позволи да притежава уникалните творения на майстора.
Плъхоядно растение

Биолози от Англия откриха нов вид месоядно растение. То е способно да поглъща не само насекоми, а и малки животни като плъховете. Това е най-голямото подобно растение от всички известни в света, поясняват учените. За пръв път то било забелязано през 2000 г. Било е открито от християнски мисионери по време на посещението им в планината Виктория на остров Палаван, Филипините. Обаче съвсем наскоро бе организирана научна експедиция, състояща се от британски и филипински учени, която тръгнала по следите на новия вид. Биолозите попаднали на непознатото досега растение на височина от 1600 метра над морското равнище. Те го нарекли Nepenthes attenboroughii - в чест на британския натуралист и водещ на научно-популярни предавания Дейвид Атенбъроу. Освен на необичайния месояден вид, учените попаднали и на други странни организми, които не успели да идентифицират. Сред тях са странни розови папрати и сини гъби. По пътя си видели и месоядното растение Nepenthes deaniana, което вече повече от 100 години не е срещано в природата.
Мерки срещу пияни шофьори в Япония

Японските автомобилни концерни "Тойота" и "Хино" разработиха система за предупреждение за пияни шофьори. Тя не позволява на водачи, употребили алкохол, да седнат зад волана. Системата анализира дъха на седналия зад волана шофьор и ако такива следи бъдат открити, при надхвърляне на определено ниво на съдържанието на алкохол се включва гласово съобщение. То предупреждава, че управлението на автомобил след употребата на алкохол е недопустимо.
Освен това се блокира стартера на превозното средство. Също така системата прави цифрова снимка на шофьора с цел по-нататъшна идентификация. Изпитанията се очаква да приключат до 30 ноември 2009 г.
Отслабваме с лимонова диета

През пролетта повече хора се сещат за фигурата си и им се иска да вземат мерки, за да "вкарат" килограмите в разумни граници. В морето от диети непрекъснато стават някакви промени - диетолозите едновременно развенчават някоя от нашумелите програми за отслабване, а лансират нова. Например съвсем наскоро бе разкритикувана ползващата се с голяма популярност ананасова диета, а новият фаворит стана лимонът.

Основни правила
Всички проблеми, свързани с наднорменото тегло, са резултат от нарушения в работата на храносмилателната система, които не позволяват на организма да получава всички хранителни вещества, необходими му за разграждане и изхвърляне на мазнините. Традиционните диети, основани на гладуването, само задълбочават проблемите, смятат повечето съвременни диетолози. Опитвайки се да отслабнем по такъв начин, ние само "разваляме" стомаха си и лишаваме тялото от необходимата енергия. Появява се чувството за вялост, депресия, а в резултат на това и забавяне на обмяната на веществата. Следствие на всичко това идва не отслабване, а... наднормено тегло.
Новият метод, разработен от специалистите, не включва сериозни ограничения в храната. Т.нар. лимонова диета ни съветва да се придържаме към нормалното хранене, т.е. да не прекаляваме с храната, но и да не оставаме гладни. А основният продукт в нея наистина е лимонът - неговият сок, месестата част и кората. Доказано е, че този цитрусов плод нормализира процеса на усвояване на хранителните елементи и обмяната на веществата. Лимонът се отличава с повишено съдържание на лимонена киселина в сравнение с другите плодове. А именно тя може да стимулира храносмилането, да встъпва в реакция с ферментите и да извежда токсините от организма.

Смята се, че употребата на лимон намалява и риска от развитието на захарен диабет. Тази диета си има и своите недостатъци (но те са сравнително малко):
7 правила на лимоновата диета

1. Всяка сутрин пийте лимонов сок, разреден с гореща вода. Ако нямате сокоизтисквачка, изцедете с ръка няколко резена лимон в чаша с гореща вода.

2. Яжте плодове и зеленчуци 4-5 пъти дневно. Не е задължително да изяждате по цяла порция. Една ябълка или един морков например са напълно достатъчни. Заедно с плодовете изяждайте и 2-3 ореха - белтъчините в тях ще помогнат на организма да усвои захарта, съдържаща се в плодовете.

3. Добавяйте в супите и салатите ситно нарязана лимонова кора. Месото и рибата по време на готвене задължително напръсквайте с лимонов сок.

4. Старайте се да употребявате по-малко захар. Не забравяйте, че тя се съдържа в доста продукти, които нямат сладък вкус: белия ориз, картофите, белия хляб, царевицата.

5. Не изключвайте от менюто си мазнините. Увеличете употребата на риба, която съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини. Избягвайте употребата на тестени изделия и червено месо.

6. Откажете се от полуфабрикатите и консервите, старайте се да ядете само пресни продукти.

7. Хранете се редовно, с прекъсвания от 3-4 часа. Не бързайте и внимателно сдъвквайте храната. Ако след обяда се чувствате все още гладни, изчакайте 20 минути: вашият мозък просто не е успял да обработи информацията и да изпрати на организма сигнал за това, че вече сте сити.


Какво се случва обикновено с нас сутрин?!

Часовникът звъни и сънят рязко си "отива". Набързо изпиваме чаша кафе, приготвяме закуска за семейството, обличаме детето за детска градина или училище и трескаво си мислим колко много работа ни чака днес. Това е началото на още един ден, изпълнен със стрес, а всяко начало си има своето продължение. Често се събуждаме с лошо настроение и се чувстваме уморени и отпаднали. Повечето хора, които се чувстват обременени от семейни и работни задължения, се събуждат с главоболие, отпадналост и забързан пулс. Това не е случайно.
В момента на събуждането мозъкът подава команда на организма за начало на дневната активност, но тялото още не е готово за нея - то не е в състояние толкова рязко да премине от състояние на нощна отпуснатост към интензивна работа. Защитавайте своя организъм от рязкото събуждане и му помагайте да се адаптира, съветват специалистите. Всяко физическо упражнение - според тялото и кондицията - е едно добро начало на деня.

Пълният текст: Lifestyle.bgНачална
За нас
Архив
Форум
Галерия
За реклама
Карта на сайта
Линкове
За контакт
актуално
политиката
Светът и ние
Балканите
Реалността
Страната
А сега накъде?
Темата
Властта
Словото
Спортът
Raz-влечението
На фокус
Историята
Културата
Икономиката

........................
Мерки срещу пияни шофьори в Япония
Непълноценността се заражда още от детството

Целият човешки живот, според класическата периодизация на известния учен и психолог Ерик Ериксон, се разделя на т.нар. периоди на "психосоциални кризи". Те са общо осем, като четири са характерни за детския период.

Именно през този четвърти период психолозите се сблъскват с най-разпространената грешка на възрастните, които се стремят твърде много да натоварят своето дете. Алианс, кръжоци, секции, училище с разширено изучаване на езици и т.н. При подобно натоварване съвсем логично детето не може да постига успехи във всички сфери. То започва да губи удоволствието от успешно изпълнената работа. Вместо чувство на радост го завладява чувството за непълноценност и неспособност, особено ако през цялото време то е сравнявано с друго дете. През този период е особено важно правилно да се разпределят натоварванията. Детето трябва да получава удоволствие от всичко, което прави. Главното е то да бъде възпитано да довършва докрай започнатото и да умее да се радва на добре свършената работа. А родителите трябва да го наблюдават, да го стимулират за свършване на работата до край и да променят своята тактика, ако забележат грешки от своя страна.
........................