Дизайнерско ателие ''ЛюДиНел''
Google
в сайта
СКАНДАЛЪТ
Атентаторът от Локърби освободен срещу петрол
Британският министър на правосъдието Джак Стро призна, че освобождаването на Меграхи наистина е свързано с петролна сделка, като е допринесло за подписването на договор между Либия и компанията "Бритиш петролиъм", пише британският в. "Дейли телеграф". Стро е заявил, че търговията с Либия изигра важна роля при решението на Великобритания да включи осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи в двустранно споразумение за прехвърляне на затворници. "Либия беше неблагонадеждна държава. Искахме да я върнем в международната общност. Това включваше търговията, защото тя играе много важна роля в това и оттам се стигна до сделката с "Бритиш петролиъм", заявява британският правосъден министър.
Ройтерс коментира, че британското правителство се стреми да се разграничи от случая и заявява, че решението е било взето от независимите местни власти на Шотландия.
Припомняме, че 57-годишният Меграхи беше осъден на доживотен затвор за атентата срещу пътнически самолет над шотландското село Локърби през 1988-ма, в който загинаха 270 души. Той бе освободен от шотландските власти миналия месец от хуманни съображения, тъй като е болен от рак на простатата в напреднала фаза. Неговото освобождаване и посрещане като герой в Триполи бяха повод за остри международни реакции. Според опоненти на британския премиер Гордън Браун реакциите са навредили на отношенията между Великобритания и САЩ.


Начална
За нас
Архив
Форум
Галерия
За реклама
Карта на сайта
Линкове
За контакт
актуално
политиката
Светът и ние
Балканите
Реалността
Страната
А сега накъде?
Темата
Властта
Словото
Спортът
Raz-влечението
На фокус
Историята
Културата
Икономиката

........................
освобождаването на Меграхи