АКЦЕНТ
Google
в сайта
Начална
За нас
Архив
Форум
Галерия
За реклама
Карта на сайта
Линкове
За контакт
Дизайнерско ателие ''ЛюДиНел''
актуално
политиката
Светът и ние
Балканите
Реалността
Страната
А сега накъде?
Темата
Властта
Словото
Спортът
Raz-влечението
На фокус
Историята
Културата
Икономиката
За момента няма да искаме нов заем от МВФ
econ.bg

"Министерският съвет прие постановление за съкращаване на разходите на отделните ведомства и повишаване събираемостта на приходите. Очаква се мерките да доведат до постигане на балансиран бюджет в края на 2009 г.
Мерките за съкращение на разходната част бяха оценени положително от участниците в заседание на ЕКОФИН, което се състоя преди два дни в Брюксел". Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Пламен Орешарски.
Към днешна дата правителството няма намерение да иска нови заеми от Международния валутен фонд (МВФ), стана ясно от думите на Дянков. На 10 септември се очаква редовна мисия на Фонда в България. Предвидените теми за разговор са преглед на публичните финанси и анализ на цялостната икономическа ситуация в страната.
По отношение на членството на България в еврозоната, Дянков каза, че право и задължение на България от членството в ЕС е въвеждането на еврото като платежно средство. "България не бива да продължава да бъде пасивен наблюдател на интеграционните процеси. Много възможности са пропуснати при управлението на вашето правителство (бел.ред - на Тройната коалиция) и сега трябват повече усилия за задвижване на процесите. Време е за по-активна политика за участие на българския лев в ЕРМ II и в по-дългосрочен план - за присъединяване на страната към еврозоната", каза Дянков. Няма риск за авансовите плащания по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Това увери още Дянков в отговор на въпрос на депутата Меглена Плугчиева, предаде Агенция "Фокус".
Функциите на управляващ орган по ОПАК се изпълняват от Министерството на финансите. Уредени са въпросите, свързани с нормалното изпълнение на оперативните програми. Функциите и структурите на управляващия орган се запазват такива, каквито са. МФ е предприело мерки за изменение на законодателството там, където трябва, каза Дянков. Изпратено е писмо до комисаря по заетостта и социалните въпроси Владимир Шпидла, в което е поставен въпросът за извършване на несъществени изменения по текстовете за ОПАК. Взети са мерки за смяна на името на програмата, обясни Дянков.


Симеон Дянков

........................